0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

(W)eetje: Mangaan

(W)eetje: Mangaan

Mangaan is een klein stofje maar wel eentje met grote invloed. We horen er niet zoveel over, toch is het een sporenelement dat met ‘grote taken’ in ons lichaam te maken heeft. Hier volgen een paar van die taken:

> Mangaan is betrokken bij de aanmaak van gezond kraakbeen

> Het zorgt, samen met zink, koper en ijzer, voor de aanmaak van antioxidanten (in de lever). Antioxidanten die vrije radicalen onschadelijk maken.
>Mangaan is nodig voor het gezond functioneren van ons zenuwstelsel

> Het is nodig bij de aanmaak van onze rode bloedcellen

> Ook is het betrokken bij veel hormonen: de aanmaak van schildklierhormonen, onze bloedsuikerspiegelregulatie en een gezonde functie van het voortplantingssysteem (vooral van teelballen en eierstokken)

Het is geen straf om meer mangaan te eten, zie deze tabel uit “Alles draait om je hormonen”. Met pompoenpitten heb je een goede bron van mangaan. Pompoenpitproteïne bevat nog veel hogere hoeveelheden mangaan. 
 
Mangaan tekorten kunnen onder andere onstaan door medicijngebruik, door uitputting van de bodem waardoor het niet meer in gewassen voorkomt of doordat veel van onze voeding geraffineerd is. Bij witte suiker is het verlies aan mineralen bijvoorbeeld ca. 99% voor magnesium, ca. 80% voor chroom, 93% voor mangaan, 43% voor koper, 60% voor zink en 100% voor molybdeen.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.