0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Nieuw: Fusilli Avena, 100% biologische haver. Verder niets.

  • Geplaatst op
  • Door Rineke Dijkinga
  • 0
Nieuw: Fusilli Avena, 100% biologische haver. Verder niets.

Een mooi alternatief voor de vele gluten houdende (tarwe)pasta's we al (te) vaak eten. Ik vind het een stevige pasta met een lekkere beet. Deze week ontvang je er 15% korting op in de webshop.

Ik was, als echte 'haver-fan', al een tijdje op zoek naar haver-pasta/spaghetti. Heel bijzonder dat ik er in Duitsland tegenaan liep, terwijl het al in Nederland te koop was. Maar beter laat dan nooit!

Een mooi alternatief voor de vele gluten houdende (tarwe)pasta's we al (te) vaak eten. Ik vind het een stevige pasta met een lekkere beet. Dit recept vind ik ook erg lekker met haver fusilli. 
 
Hoe lekker en gezond haver ook is, blijf variëren. Dat is het aller gezondste voedingsadvies! Elk voedingsmiddel heeft nu eenmaal positieve en negatieve eigenschappen. En waarom zou je niet variëren? Er is een keur aan variatie ten opzichte van de traditionele tarwepasta. Wat denk je bijvoorbeeld van: Kamut of spelt spaghetti, Kelp noodles, Bruine rijst noodles, Boekweit spaghetti, Soba, groente ‘spaghetti’, Zeewierpasta, Haver fusilli, Rode linzen pasta, Erwtenpasta, Bruine rijst lasagne.

Ik heb in mijn boeken al heel veel geschreven over de mooie eigenschappen van haver. Daarom vind ik het leuk om een interview met Luud Gilissen (Wageningen Universiteit) in Gezond Nu, te citeren over haver:

Wat zijn de gezonde eigenschappen van haver?
Gilissen: “In 2012 kreeg haver een belangrijke gezondheidsclaim: het werkt cholesterolverlagend (EFSA). Dit komt door de bèta-glucanen in haver. Per dag een bord havermout (40 gram) met een handje haverzemelen zorgt er al voor dat je voldoende bèta-glucanen binnen krijgt voor het cholesterolverlagend effect. Dat maakt veel andere fabrieksproducten die hetzelfde beloven eigenlijk overbodig.”

Zijn er ook andere gezonde effecten van haver?
Gilissen: “Haver kun je als vleesvervanger gebruiken, omdat de eiwitten van hoogwaardige kwaliteit zijn. Dat is een kwaliteit die tarwe niet heeft. Ook bevat het graan meer olie dan tarwe, waarmee het veel onverzadigde vetten levert. Deze vetten zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Daarnaast zorgt de combinatie van de bèta-glucanen, de oliën en het zetmeel ervoor dat haver een lage glycemische index heeft. Hierdoor krijg je na de maaltijd geen sterke glucose piek, wat je bij tarwe wel krijgt. Haver is daardoor ook interessant voor mensen met diabetes. **“

​Lees hier het hele interview >
 
*Het cholesterol reducerende effect is afkomstig van de oplosbare vezels in haver.
 **Deze claim mag alleen worden gebruikt voor levensmiddelen die tenminste 4 gram bètaglucanen uit haver/gerst bevatten voor elke 30 gram beschikbare koolhydraten in een gekwantificeerde portie, als onderdeel van de maaltijd.

 

Reacties

  1. Annie van Bree-Verschuren Annie van Bree-Verschuren

    Mevrouw Dijkinga,

    Hartelijk dank voor uw nieuwsbrieven. Voor mij een bron van nadenken en inspiratie. De "naakte haver" is zoooo! ontzettend lekker. Ik kook een bepaalde hoeveelheid en varieer van ontbijt tot avondmaaltijd met telkens andere ingrediënten. Mijn echtgenoot is er weg van! Het artikel over de gekweekte zalm moet zeker onder de aandacht van het grote publiek gebracht worden. Hoezo eerlijk eten?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.