Ik heb in mijn boeken al heel veel geschreven over de mooie eigenschappen van haver. Daarom vind ik het leuk om een interview met Luud Gilissen (Wageningen Universiteit) in Gezond Nu, te citeren over haver:
Wat zijn de gezonde eigenschappen van haver? Gilissen: “In 2012 kreeg haver een belangrijke gezondheidsclaim: het werkt cholesterolverlagend (EFSA). Dit komt door de bèta-glucanen in haver. Per dag een bord havermout (40 gram) met een handje haverzemelen zorgt er al voor dat je voldoende bèta-glucanen binnen krijgt voor het cholesterolverlagend effect. Dat maakt veel andere fabrieksproducten die hetzelfde beloven eigenlijk overbodig.”
Zijn er ook andere gezonde effecten van haver? Gilissen: “Haver kun je als vleesvervanger gebruiken, omdat de eiwitten van hoogwaardige kwaliteit zijn. Dat is een kwaliteit die tarwe niet heeft. Ook bevat het graan meer olie dan tarwe, waarmee het veel onverzadigde vetten levert. Deze vetten zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Daarnaast zorgt de combinatie van de bèta-glucanen, de oliën en het zetmeel ervoor dat haver een lage glycemische index heeft. Hierdoor krijg je na de maaltijd geen sterke glucose piek, wat je bij tarwe wel krijgt. Haver is daardoor ook interessant voor mensen met diabetes. **“
Lees hier het hele interview > *Het cholesterol reducerende effect is afkomstig van de oplosbare vezels in haver. **Deze claim mag alleen worden gebruikt voor levensmiddelen die tenminste 4 gram bètaglucanen uit haver/gerst bevatten voor elke 30 gram beschikbare koolhydraten in een gekwantificeerde portie, als onderdeel van de maaltijd.
|
Mevrouw Dijkinga,
Hartelijk dank voor uw nieuwsbrieven. Voor mij een bron van nadenken en inspiratie. De "naakte haver" is zoooo! ontzettend lekker. Ik kook een bepaalde hoeveelheid en varieer van ontbijt tot avondmaaltijd met telkens andere ingrediënten. Mijn echtgenoot is er weg van! Het artikel over de gekweekte zalm moet zeker onder de aandacht van het grote publiek gebracht worden. Hoezo eerlijk eten?