0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

(W)eetje: kaneel - Het verschil tussen Ceylon en Cassia

  • Geplaatst op
  • Door Rineke Dijkinga
  • 0
(W)eetje: kaneel - Het verschil tussen Ceylon en Cassia

Wat vind ik van de bewering dat Cassia kaneel een surrogaat van 'echte' kaneel zou zijn?

Er wordt nog al eens beweerd dat Cassia kaneel een surrogaat van 'echte' kaneel is. Ik kan het niet helemaal met de stelling eens zijn. Sterker nog, bijna alle wetenschappelijke onderzoeken over de gezondheidseffecten van kaneel zijn gebaseerd op Cassia Kaneel. En Cassia en Ceylon kaneel bevatten beide een scala aan werkzame stoffen.


Bij normaal gebruik (en dat is wat ik altijd voorsta; niet een overmaat aan een enkele stof) hebben Ceylon en Cassia kaneel vergelijkbare voordelen voor je gezondheid. Bij een excessieve inname van kaneel (meer dan 2 volle theelepels per dag) is de Ceylon zeer zeker aan te bevelen. Het is echter de vraag of dit je gezondheid dient.

Teveel coumarines
De Ceylon kaneel bevat ca. 100-200 mg coumarines per kilo kaneel. De Cassia kaneel bevat ca. 2000-4000 mg per kilo kaneel. Het gevaar of de geneeskracht van coumarines is gelegen in de hoeveelheid. Niet voor niets hebben alle oude geneesheren ons altijd geleerd: 'Niets is gif en alles is gif, het is de dosis die dat bepaalt'. En dat geldt dus ook voor coumarines. Bij een normaal gebruik zijn coumarinen krampwerend, kalmerend en zorgen ze voor een goede vloeibaarheid van het bloed. Bij een overmaat belasten ze de lever en kunnen ze carcionogeen zijn. Als mensen veel cosmetica gebruiken met coumarines erin (bodylotions, deodorant, parfums), zou het ook een goed idee zijn om voor de Ceylon in plaats van de Cassia te kiezen. Maar dit geldt werkelijk voor elk voedingsmiddel; overdaad schaadt. Vandaar ook de uitkomst uit dit onderzoek*.

Voor de volledigheid: de proeven die dit aangeven zijn gedaan met geïsoleerde coumarine en niet als een onderdeel van kaneel waarin de coumarine slechts 1 van de vele inhoudsstoffen is.

Smaak/Geur
De heerlijke geur en smaak van kaneel zijn afkomstig van de coumarines. De Ceylon kaneel heeft dus een veel vlakkere smaak. Echter, smaken verschillen: sommige mensen vinden toch de geur en smaak van Ceylon lekkerder dan die van de Cassia terwijl het typische kaneel aroma afkomstig is van de coumarines.

Referenties 
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20024932:
: Heavy consumers of cassia cinnamon may reach a daily coumarin intake corresponding to the TDI.*
**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10418958:

The maximum daily human exposure to coumarin from dietary sources for a 60-kg consumer has been estimated to be 0.02 mg/kg/day. From fragrance use in cosmetic products, coumarin exposure has been estimated to be 0.04 mg/kg/day. The total daily human exposure from dietary sources together with fragrance use in cosmetic products is thus 0.06 mg/kg/day. No adverse effects of coumarin have been reported in susceptible species in response to doses which are more than 100 times the maximum human daily intake.

Overige referenties van kaneel zie het boek: Alles draait om je Hormonen, bijlage K.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.