€329,00
Incl. btwTwee daagse training 'De zomerse overvloed bewaren'.
Wat een enorme hoeveelheid voedsel is er toch, zeker in het voorjaar en in de zomer. En wat een overvloed aan krachtpatsers: de kleurrijke antioxidanten in fruit, bloemen, groente en (on)kruiden. Dus zijn we op Heerlijk Westerwolds Land als 'hamsters' de voorraden aan het verwerken voor de herfst en winter. De droogovens staan bijna 24 uur per dag aan met kruiden voor pesto/spreads en thee. De weckketels draaien overuren met alle kolen. En wat maken we heerlijk zoetzuur van koolrabi, rode bieten of van de laatste aardperen. Wij vinden het ongelooflijk leuk om dit weer over te dragen op consumenten, koks, therapeuten, instellingen, bedrijven en studenten. Sla daarom in de zomermaanden je slag om de koude herfst en winter lekker en gezond door te komen. Of je nu een tuin hebt of niet, iedereen kan in de zomer op scharrel gaan om te hamsteren. Wij doen dit graag een heel weekend met jou en delen graag onze kennis met jou. Zodat jij het in jouw omgeving weer kunt overdragen.
Neem de regie over jouw gezonde bord met eten, ook in de koude maanden van het jaar. Waarom zouden we zoveel eten uit het buitenland aanslepen in de herfst en winter terwijl we de zomerse overvloed kunnen bewaren voor de koude periode? Spijtig toch? Laten we de zomerse overvloeden verwerken om op een lekkere, gezonde en betaalbare manier de koude maanden door te komen.
Wij denken dat deze 'hamsterdagen' aanstekelijk werken. Ze geven vast niet alleen jou inspiratie en het gevoel van 'laat de winter maar komen'. Wedden dat jij ook direct een inspiratiebron voor anderen wordt? Zo kan iedereen een basis leggen om betaalbaar, gezond, divers, duurzaam en overheerlijk eten, het hele jaar rond.
Datum: zaterdag 26 & zondag 27 augustus 2023
Locatie: Heerlijk Westerwolds Land, Borgerschapenweg 8, Sellingen
Kosten: 329,00 per persoon
Inbegrepen: koffie, thee, hapjes, drankjes, 2 x lunch, 1 x ontbijtbuffet, 2 dagen verwerken van voeding; (on)kruiden, groente, fruit, wortelgewassen etc. En natuurlijk krijgt iedereen een deel van de oogst mee naar huis. Inclusief een aantal mindmap kaarten om thuis op te hangen: zo kun je jouw creativiteit optimaal gebruiken in de keuken. En in een handomdraai elke dag gezond, kleurrijk, lekker en volwaardig eten op tafel zetten. Zonder recepten te volgen maar gewoon met dat wat je in huis hebt/het seizoen biedt.
Exclusief overnachtingen. Annulering: kan kosteloos tot 10 dagen voor de training. Daarna zijn we genoodzaakt de kosten in rekening te brengen. Mochten wettelijke regelingen de training onmogelijk maken dan krijgt u uiteraard z.s.m. uw geld terug.
Bij minder dan 10 deelnemers wordt de training geannuleerd. We kijken of je dan kunt aansluiten bij een andere groep.
Speciale dieetwensen? Deze honoreren wij graag, mits je deze 14 dagen van tevoren aan ons heeft doorgegeven.
Slecht weer? We houden de groepen opzettelijk klein (maximaal 12 personen) zodat we bij onverhoopt slecht weer naar binnen kunnen. Maar in principe is het dus buiten: houd rekening met je kleding (vooral meerdere laagjes) en je schoeisel
Overnachten?
Wil je nog van langer genieten van de prachtige Westerwoldse natuur? In en rond Sellingen zijn veel leuke, rustige en goede Bed & Breakfast gelegenheden. Hieronder een aantal:
INDELING VAN DEZE TWEE DAGEN:
ZATERDAG 10 uur: ontvangst met koffie/thee en iets lekkers op Heerlijk Westerwolds Land
10.30- 11.00 uur: wandeling met Rineke over het land waarin ze vertelt over Heerlijk Westerwolds land en de rol van écht voedsel: duurzaam, onbewerkt, lokaal, divers en uit een gezonde bodem. Alles wat je in je mond stopt draagt bij aan een mooi leven en heeft een positieve invloed op stemming, zingeving, gezonde darmen, (brein)vitaliteit, slaap, hormoonbalans en gezond oud(er) worden. Als jij voor gezond gaat, ga je automatisch voor de gezondheid van de aarde en de bodem. En als we al dat mooie eten het jaar rond kunnen eten.....dan maken we mooie stappen voor de gezondheid van mens en aarde.
11.00 - 12.30 | Droogoven
We gaan verzamelen op het land om 's middags aan de slag te kunnen met onze 'hamstervoorraad'.
12.30-13.45 uur
Uitgebreide lunch gemaakt door Yvonne
Je krijgt een voedzame lunch met lokaal voedsel dat we bij elkaar gescharreld hebben op het land en in de omgeving bij boeren/telers. Tijdens deze duurzame, lokale, overheerlijke, voedzame en uitgebreide lunch hoor je er van alles over van Rineke en Yvonne.
13.45/ 30 – 14.15 uur PAUZE. Lekker iets voor jezelf doen
14.15- 17.00 uur Wat kun je allemaal met de droogoven? Ongelooflijk veel, of je nu eetbare bloemen, (on)kruiden, groente of fruit wilt bewaren voor de koude maanden van het jaar. We gaan praktisch aan de slag; eerst verzamelen en dan geschikt maken voor het drogen in de droogoven. Rineke en Yvonne delen al hun kennis en ervaring met je.
ZONDAG 9.00 uur Ontbijt lezing met Rineke
Ontbijten: Een gezond ontbijt kiezen dat je darmbacteriën en brein van werkelijk voedsel voorziet is misschien wel een van de belangrijkste zaken om weerstand te bieden aan de vele voedselverleidingen die ons elke dag aanstaren. Het zal je vast niet verbazen dat je ongelooflijk veel in je ontbijt kunt verwerken wat je in de zomermaanden hebt gehamsterd. Of wat er in de zomer in jouw eigen omgeving groeide aan granen. Waar jij dan weer de heerlijkste ontbijtcrackers of mueslirepen mee maakt in je droogoven.
10.00 – 12.30 uur Wecken, zoetzuur en ingemaakte groenten maken.
Niet alles is lekker als je het weckt. Maar sommige groente en fruit zijn juist superlekker als je ze weckt. Andere zijn juist weer lekkerder als je ze droogt of invriest. We gaan aan de slag met van kant-en-klare soepen, koolsalades, jam zonder suiker, bonenschotels die je weckt etc. Zo heb je altijd (hoe druk je het ook hebt) je eten eigenlijk al klaar. We gaan aan de slag zodat je de kneepjes kent en onze favoriete toepassingen, ook wat betreft zoetzuur.
12.30 - 13.30 uur: Lunch met heerlijkheden die Yvonne en Rineke al gehamsterd hadden: pickles, zoetzuur, salades, soep etc.
14.30 – 15.00 uur PAUZE. Lekker iets voor jezelf doen.
15.00 – 16.15 uur Tips van Rineke en Yvonne: betaalbaar gezond koken is veel makkelijker dan je denkt: bewaartips, fermentatie-tips, kooktips, zelfmaaktips (van bijvoorbeeld yoghurt, kaas) seizoentips, voorraadtips om maaltijden voor te bereiden, bulktips (zowel qua inkoop als bereiding).
16.15 uur Einde programma en geïnspireerd huiswaarts met een tas vol lekkers en informatie zodat je direct thuis aan de slag kunt.